Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda zvýšit daně nejen může, ale patrně i musí

Podle vox populi se zdá, že ministr Marián Jurečka potvrdil mnoha spoluobčanům, že vláda před volbami lhala o daňovém zatížení, které se zavázala nezvyšovat. 

Vláda ale zatím daňovou zátěž zvýšit nechce. A to je to, co pokud vím před volbami představitelé koalic slibovali. Případné zvýšení spotřební daně může Fialova vláda kompenzovat něčím jiným a podle Jurečky to bude asi formou slev na poplatníka formou slev na děti. Toto zvýhodnění mi přijde rozumné, protože přináší výhodu těm, kdo pracují a svou mzdu řádně daní.

 

 Naopak zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky se může zcela minout účinkem, tedy zvýšeným výběre peněz z této daně. Její výše už je taková, že snížila prodej tabákových výrobků (tedy legální prodej...) a výběr daně nestoupá. Je to populistické, vypadá to mediálně dobře, ale celkově je to nesmysl.

 

 Možná, že denní realita nakonec vládu přiměje svůj závazek o nezvyšování daňové zátěže stejně porušit. Placení daní rozhodně nemiluji, ale i takový krok bych pochopil. Pokud schodek rozpočtu byl za rok 2021 420 miliard korun a pokud se letos bude chtít ministr financí Stanjura dosta na "pouze" mínus 300 miliard, je to 720 miliard za dva roky. To je opravdu hodně a "něco" s tím potřeba udělat je. Ideální by bylo samozřejmě najít úspory. To doporučuje každý opozičník, hůře se ale reálně úspory hledají, když se z opozice stane vláda. Je to tak vždy, na konkrétních stranách nezáleží.  

 

Vláda chce zrušit EET. Protože to byl jeden z bodů předvolební agitace, patrně k němu dojde velmi brzy. Jako živnostník jsem příchod EET rozhodně nevítal, ne proto, že by to jakkoliv měnilo řádné přiznávání tržeb, ale z důvodu dalšího zatížení menších firem. V současné době už je EET podle mne zažité ze strany prodávajících i kupujících, ovšem jestli mělo (nyní je pozastaveno) nějaký skutečně prokazatelný kladný význam pro státní rozpočet nevím. Zde tedy vláda o žádné velké peníze zrušením nepřijde, ale případné nezrušení EET by také neznamenolo žádný problém. Stačilo by jen, aby nedocházelo k někdy až absurdním pokutám za zcela marginální pochybení prodávajícího.

 

 V každém případě leží miliardy korun, které by mohly posílit státní rozpočet, v různých podporách. Jejich zrušení či osekání ovšem není snadné. Nedávno zde na idnes byl článek o tom, jaké potíže působí pěstounům, kteří si osvojili dítě z vlastní rodiny, skutečnost, že děti osvojené bez "ne státem" přišly o peníze. Jenže tuto změnu přinesla snaha bojovat s podvody, kdy se matka již v porodnici "na oko" miminka vzdá, to si osvojí "jako" její rodiče a stát jim platí. Tento příklad ukazuje, jak boj s podvody a podvůdky není jednoduchý, protože kvůli omezení podvodníků potrestáte i ty skutečné a poctivé pěstouny.

 

 Možná desetitisíce lidí u nás pobírají podporu v nezaměstnanosti a přitom pracují za peníze na dřevo. Jenže vymýtit to nebude snadné a dostat se na tyto peníze by stát mohlo stát nakonec víc, než by byl přínos pro rozpočet. Šetřit se dá samozřejmě na armádě, která spolkne i tak pořádnou sumu a nová vláda se zavázala příspěvek zvýšit. Pokud se to nelíbí voličům současné opozice, chtěl bych jim připomenout, jak Andrej Babiš odletěl do Států, setkal se s prezidentem a za toto symbolické gesto zaplatil podepsáním kontraktu na americké vojenské vrtulníky. Přitom existovala výrazně levnější nabídka italská, které se ale vlastně nikdo nevěnoval.

 

 Žádná vláda se nezavděčí všem, na každou vládu bude možno nadávat. Ani vláda Fialova není a nebude výjimkou. Přiznejme jí ale, že start má skutečně nezáviděníhodný a počkejme s hodnocením alespoň dva roky. Vím, že je to čirá teorie, protože zažraní ANOisté budou vidět jen chyby a zažraní koaličníci budou vše omlouvat Babišem a jím zplundrovaným státem. Ale je u nás i dost střízlivě uvažujících lidí, a ti vědí, že hodnotit vládu - kladně či záporně - již nyní objektivně nelze.

 

 Jan Neruda napsal: "Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů".Já píšu: "Bude-li každý z nás žít poctivě a nešidit, je národní rozpočet v pozitivním očekávání budoucnosti".

 

Autor: František Řehounek | neděle 16.1.2022 16:10 | karma článku: 33,20 | přečteno: 3729x
  • Další články autora

František Řehounek

Vládce Škodovky z Hradce Králové

Byl to královéhradecký rodák, kdo dal automobilovému světu značku ŠKODA. V meziválečném období 20. století byl skutečným kapitánem československého průmyslu, významem srovnatelný s Tomášem Baťou.

5.4.2024 v 19:02 | Karma: 14,66 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

František Řehounek

Teplé pivo je lepší než Zelená Němka

Parafrází na známý Cimrmanův nápis na zdi hospody v Liptákově (v originále "Teplé pivo je horší než studená Němka") začínám zprávu o jedné zelené německé političce, která pozdravila policajty stručným "Heil Hitler".

28.1.2024 v 13:10 | Karma: 27,94 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost

František Řehounek

Soud: tzv "Poslední generace" je zločinecké uskupení

Před rokem byl takový názor považován v tuzemském mainstreamu za "krajně pravicový blábol". Rozsudek Krajského soudu v Mnichově ovšem říká totéž. Sláva!

23.11.2023 v 17:07 | Karma: 18,65 | Přečteno: 281x | Diskuse| Miniblogy

František Řehounek

Brýle za 6% tuzemské ceny...

Potíže mne dohnaly k úvahám o nových, tzv multifokálních brýlích. V jedné z nejznámějších optik v našem městě zrovna měli akci - jedna čočka za 9.980Kč, plus rámečky, takže bratru 24 tisíc.

1.4.2023 v 11:11 | Karma: 34,70 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Ostatní

František Řehounek

Fialova ODS směle navazuje na Babišovo ANO a kráčí v jeho stopách

Kdyby nápady ministra financí Zbyňka Stanjury předkládala jeho předchůdkyně Alena Schillerová, chápal bych to. A byl by řev. Řev o vládě oligarchy, která ničí drobné podnikání. Proč nyní ti "spravedliví" komentátoři mlčí.

16.2.2023 v 19:19 | Karma: 31,99 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 21,30
  • Průměrná čtenost 1650x
Jsem Jasoň i Drsoň. A už dávno vím, že vypouštěním tabákového dýmu do vody zlato nevzniká. Bohužel…..

Seznam rubrik